Spannmålen vi använder till mjöl är en vårvetesort som heter Svenno. Det är en sort som förädlats fram utifrån gammalt Halländskt Lantvete. Det är en långstråig sort som med sitt frodiga växtsätt konkurrerar bra med ogräs. Ett kraftigt rotsystem gör också att den kan ta upp mycket näring från marken som sedan omfördelas från strå till ax. Det långsammare växtsättet och sparsam kvävegödsling påverkar proteinkvaliten i mjölet. Det kan därmed vara skonsammare för magen.
Mjölet framställs med skonsamma metoder på Limabacka kvarn för att bättre bevara den goda smaken och näringsämnena.
Här är våra olika mjölsorter:
Vetekli – kli är helt enkelt skalet runt vetekärnan som tas bort när man siktar fram vetemjölet. Kli är rikt på vitaminer och mineraler, rena hälsokosten. Strö på fil och blanda i gröt och musli. Det är också gott och vackert att strö på brödet när du bakar.
Mannagryn – den hårdaste delen av kärnan. Vårt mannagryn innehåller mer skaldelar och är därför något gulare och smakrikare. Till gröt, pudding eller som dekoration på bröd.
Siktat vetemjöl – Använd som vanligt vetemjöl. Färskmalt mjöl jäser något sämre vilket brukar motverkas av tillsatt askorbinsyra. Vårt mjöl är dock helt fritt från tillsatser.
Pannkaksmjöl – innehåller mer skaldelar och är därför något gulare och smakrikare än vetemjölet. Passar bra till pannkakor och våfflor eller att blanda i brödet för vackrare färg.
Fullkornsmjöl - Vårt fullkornmjöl mals i en stenkvarn. Det är en skonsam process som behåller näringsämnen, mineraler, vitaminer och enzymer i mjölet bättre. Byt ut det vita mjölet mot stenmalt fullkornsmjöl och din mage kommer att tacka dig.
Vetekross – Den är inte ångpreparerad och därför är de nyttiga enzymerna opåverkade.Används till musli, gröt eller i brödbaket.
Ge bort vår presentpåse med olika mjölsorter.
Höstvete Jakoby borst, vårat vackraste vete.
Maskgångar och rötter i plogfåran.
Vicker och havre
Sådd av vårsäd på Ekeberget.
Kontakta oss: Anders Carlsson 0709-701 286 Anna Carlsson 0709-701 206 E-mail: carlsson@skogsgard.se