Mjölkkorna går på djupströbädd på vintern.
Mjölkkorna betar uppe på Ryd.
Kvigorna betar på Sjörred i Abild.
Vi brukar ca 300 ha åker och 30 ha betesmark. Allt vi odlar blir foder till djuren.
På ungefär 1/3 av åkern odlar vi spannmål (råg, havre och vårvete) och ärter,
1/3 är slåttervall och 1/3 är bete.
Vårplöjning på Folkastad.
Måns sår och barnen kollar att kärnorna hamnar på rätt sådjup.
Måns brukar så hos oss. Här fyller han och Anders på såmaskinen med utsäde.
Vid sådden av spannmålen sår vi antingen i vallinsådd eller någon annan mellangröda. Vi har
i vårt nederbördsrika klimat ofta svårt att ogräsharva i tid på våren. Då utgör insådden eller
mellangrödan en bra konkurrens med ogräsen. Samtidigt står dessa grödor kvar på hösten
och tar upp näringen som mineraliseras. Dessa grödor brukar vi också skörda eller beta.
Nyplöjd jord. Det finns fullt med små rötter och maskhål som luckrar upp och bidrar till ett större mikroliv i jorden.
Ärter och korn med insådd av vallfrö i början på juni.
Direktskörd av vårvete-havre till helsädesensilage i slutet av juli.
Slåttervallarna ligger i två år och består av gräs (engelskt rajgräs och timotej),
klöver (vit- och rödklöver) och örter (cikoria och kummin). Betesvallarna ligger längre ca 4 år.
Dels för att äldre vallar blir tramptåligare när de får en"vallsvål" med rötter och om vallen är
rätt betad så är den härdigare än en slåttervall.
2016 investerade vi i kraftfoderautomater i mjölkgropen och aktivitetsmätning för brunstpassning och även selektionsgrindar i samlingsfållan. Dessa investeringar har underlättat arbetet men även minskat dieselåtgången då antalet dagar då vi mixar och kör ut foder på foderbordet har minskat, när korna går på bete.